Hydroseeding

Op deze pagina vertellen we u meer over het concept hydroseeding, de verschillen met hydromulching en wat deze techniek voor u kan betekenen.

GT Landscaping gebruikt z’n jarenlange ervaring in de groene sector om u deze revolutionaire zaaitechniek voor te stellen.

Hydroseeding wordt in de jaren 50 in de USA ontwikkeld. Volop in de constructie’boom’ is er nood aan het zaaien van vele groene zones, tuinen, wegbermen en specifieke sites met behoefte aan een snelle erosiecontrole.  Tevens is de vereiste dat er een uitstekend resultaat is wat betreft de meest uiteenlopende grondsoorten, oppervlaktes en zelfs klimaatzones.

Hydroseeding is een snelle, heel effectieve en arbeidskosten besparende techniek die -indien correct en kwalitatief uitgevoerd – voor een perfect eindresultaat zorgt.

Een mengsel dat aangepast wordt aan de vereisten en condities van de jobsite, bestaat uit kwaliteitsmulch (houtvezel of een pre-mix van  houtvezel + cellullose), een stabilisator (een kleefstof met specifieke bodemwerking en niet kiemingsremmend), voedingsstoffen – aangepast aan de bodem én de gewenste vegetatie, en water.

Én natuurlijk het gebruik van zaadmengsels vanzelfsprekend van hoge kwaliteit van één of van verschillende soorten voor grasperken of bloemenweiden. Daarmee wordt een uitgebreid pakket mogelijkheden geboden.  En dat alles wordt afgestemd op het einddoel van de site, de bodemgesteldheid en de soort van vegetatie.

De produkten die GTLandscaping gebruikt zijn allemaal 100% biologisch afbreekbaar en respectvol voor het milieu.

Hydroseeding of Hydromulching?

Er zijn belangrijke verschillen, alhoewel er in het algemeen over hydroseeding gesproken wordt, zélfs als hydromulching bedoeld wordt.

Wat is Hydroseeding?

Hydroseeding – ook soms hydraulisch zaaien genoemd – is sinds 1953 een beproefde techniek waarbij in een FINN Hydroseeder voorzien van een speciaal bestudeerde tank met een inhoud tussen 1.000 en 16.000 liter de basisingrediënten voor het zaaien gemengd worden. Het gaat hier dan over zaadjes, kleef- en voedingsstoffen en water. Afhankelijk van de jobsite kan bovendien een bijkomend  aandeel mulch gebruikt worden. Het mengsel wordt door een pomp onder druk gezet en met kracht via een spuitdarm of een kanon over kortere of langere afstand gespoten. Duidelijk de meest economische vorm van hydrozaaien, die énkel op goed voorbereide plaatsen én goede bodem gebruikt wordt liefst op vlak terrein.

Wat is Hydromulching?

Hier wordt een mulch van 100% houtvezels, of soms een mengsel van hout- en cellullosevezels vermengd met de bovenvermelde ingrediënten. De laag die op de bodem wordt geprojecteerd, vormt een optimaal milieu waarin de zaadjes snel en doeltreffend kunnen kiemen én bovendien snel wortels vormen dankzij de uitgekiende aanvoer van de voedingsstoffen die in het mengsel zitten. Vanzelfsprekend dé oplossing voor uw erosieprobleem door wind, regen, of run-off, want de emulsielaag beschermt tegen wind, regen én temperatuur, én absorbeert daarbovenop (regen-)water dat terug langzaam afgegeven wordt aan de bodem en zo de zaadjes langere tijd vochtig kan houden. Dé oplossing voor het creëren van een snelle, volle en effectieve begroeiing die de bodem vasthoudt.

Waar wordt deze techniek gebruikt?

Op moeilijk bereikbare gebieden

Of op hellingen en terreinen waar niet met traditionele methodes kan gewerkt worden

Ook op terrein dat door sterke regenval niet bewerkt kan worden

Bovendien zelfs op onvoorbereid terrein

En uiteindelijk ook op terreinen met slechte of arme bodem, bijvoorbeeld hellingen bij aanleg van wegen, nieuw aangelegde woonwijken of industrie-zones enz.

Combinaties van verschillende erosiecontrolesystemen blijven mogelijk met hydromulching. Zo kunnen bijvoorbeeld kokosnetten of –matten, ‘rockfall’netten en dergelijke samen met hydromulching gebruikt worden

Geschikt voor zowel kleinere als grote projecten

Élk hydroseeding project heeft z’n specifieke oplossing en mengsel nodig, géén akkefietje waar licht moet over gegaan worden. Herkent u het fenomeen van een helling die alleen maar groen is aan de onderkant? Of de beekoever waar bij de eerste regenval het pas gezaaide gewoon wegspoelt? Daar is dan hoogstwaarschijnlijk bespaard op kwaliteit….

NIET bij GT Landscaping!

Neem dus vandaag nog contact met ons op en ontvang een op maat gemaakte offerte voor uw hydroseeding project.

Contacteer ons

Laat een bericht achter en één van onze medewerkers contacteert u zo snel mogelijk.

Bel ons

+32 473 64 15 50

Mail ons

info@gtlandscaping.be